SPOR II – Det gode datasæt – hvordan og hvorfor arbejder vi med åbne data?

v/ Martin Gerster Johansen, forsknings- og udstillingchef på Post- og Telemuseet, Stadsarkivar Lene Wul fra Kolding Stadsarkiv og Henriette Roued-Cunliffe, adjunkt ved det Informationsvidenskabelige Akademi under Københavns Universitet

De gode eksempler:
1) Post & Tele Museum deltog i 2015, for første gang, i kulturarvs-hackaton’en HACK4DK med 2 små datasæt. Det ene en database over danske telefoncentraler udarbejdet af en af museets frivillige – det andet en digitaliseret samling af danske frimærker. Mens det ene sæt ikke vækkede genklang blandt deltagerne, blev det andet udsat for en mængde spændende eksperimenter – langt flere end forventet. Martin Gerster Johansen fortæller om arbejdet med at tilgængeliggøre materialet og hvad deltagelsen har betydet i og udenfor museet.

2) Kolding Stadsarkiv vil præsentere, hvordan projektet http://www.aagaardsbilleder.dk har inddraget brugerne i udviklingen af et datasæt, der er under løbende udvikling. Hvordan opstod ideen?, hvordan har processen forløbet?, hvad er erfaringerne?, og hvordan er det blevet brugt til bl.a. hack4.dk?

Lav dit eget datasæt
3) Datasæt kommer i mange størrelser og formater, men fælles for det gode dataset er at det er overskueligt, velbeskrevet og i et format der gør det muligt at dele. Gode datasæt, der kan deles, kan bruges til mange spændende ting, fra andre museer og forskeres undersøgelser, private personer og firmaers egne projekter, app udvikling, og meget mere. Vi tager udgangspunkt i datasæt som I medbringer (I må meget gerne sende dem på forhånd) og kigger på hvordan de kan forbedres og gøres mere delbar. Dit datasæt skal helst være digitalt og kan for eksempel være en folder med digitaliserede billeder, en liste med beskrivelse af genstande, en samling af nyhedsbreve eller plakater, materiale fra en udstilling, og meget mere.

Vi afslutter sporet med at tage pulsen på SARA: hvad er status?
v/Kasper Hovgaard, Axiell.

Reklamer